verfschrapers20180327222914.webp

Hoe haal ik verf van hout af?

Wanneer moet je schuren en wanneer moet de oude verflaag er helemaal af? Soms is de afwerking van je houtwerk in zo’n slechte staat dat je eerst alle verf moet verwijderen voordat je opnieuw kunt beginnen.

Schuren
Als de afwerking van je houtwerk in zo'n slechte staat is dat overschilderen geen optie is, moet je eerst de huidige verflaag verwijderen. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt de verflaag die erop zit 'dood' schuren zoals dat heet. Door te schuren met verschillende schuurpapieren van grof naar fijn. Zo schuur je huidige verflaag weg. Dat is wel een beste klus. 

Verf volledig verwijderen
Als schuren geen optie is, zijn er meer rigoureuze methoden zoals afbranden, of afbijt (een chemisch middel dat de oude verflaag oplost).

Afbranden gebeurt vooral buiten aan het huis. Met een verfbrander verwarm je de huidige verflaag zoveel dat de verf loslaat en je deze met een krabber kunt verwijderen. Afbijt is een chemisch middeltje dat de verf weer weekt maakt, waarna je de losse delen met een krabber kunt weghalen. 

Er zijn ook situaties binnen te bedenken dat je binnen met de brander aan de slag wilt. Oude lijmresten van trap lijm bijvoorbeeld (vroeger was dat nog een ander goedje dan tegenwoordig...). Draag in dat geval een mondkapje tegen schadelijke dampen.

Afbijt: zorg bij het gebruik van synthetische afbijt voor een goede ventilatie. Houdt er wel rekening mee dat afbijtmiddel het hout nat maakt en dit eerst volledig moet opdrogen voordat je het weer kunt schilderen.

Let op: laat een fles synthetische afbijt NOOIT in (een auto in) de volle zon liggen, er is grote kans dat de fles dan gaat ontploffen. 

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag
gesloten
09:00
09:00
09:00
09:00
09:00
gesloten

17:30
17:30
17:30
17:30
16:00

Jouw Decokay